Malá spálňa – moderné usporiadanie a inšpirácie na módnu výzdobu

Malá spálňa – moderné usporiadanie a inšpirácie na módnu výzdobu

Malá spálňa je ťažký oriešok, pokiaľ ide o vytvorenie úspešného a funkčného štýlu interiéru. Po prvé, treba vziať do úvahy každý dostupný centimeter priestoru a maximálne ho využiť, a čo je dôležité – využiť ho tiež funkčne. Takéto usporiadanie často vyžaduje použitie nábytku na mieru, no výsledný efekt vyráža dych.

Ako zariadiť malú panelákovú spálňu?

Malý priestor je skutočnou dekoratérskou výzvou, ale možno ho vyzdobiť tak, aby bol módny a pohodlný. Čomu sa vyhnúť v malej spálni? Predovšetkým posteli s baldachýnom, ktorá zaberie ďalší priestor a opticky zahlcuje interiér. Namiesto toho si môžete kúpiť posteľ (najlepšie svetlú) s nízkym čelom a vzniknutý priestor vyzdobiť napríklad módnou samolepiacou fototapetou.

ako zariadi malu panelakovu spalnu

Po druhé, pri usporiadaní malej spálne sa vyhnite tmavým stenám – tmavo olivová a tmavo modrá budú dobre fungovať ako doplnky, napríklad v podobe figúrky, šperkovnice alebo sviečky. Namiesto toho stavte na pastelové a krémovo béžové farby, ale aj svetlý karamel, ktorý oteplí interiér. Vyhnite sa tiež bielej farbe na stenách, ktorá pôsobí prísne a sterilne, spálňa má byť predsa miestom odpočinku a relaxácie. Stavte na biely nábytok a doplnky, ktoré dodajú interiéru objem a ľahkosť.

Ako si vybrať nábytok do malej spálne?

Ak to veľkosť miestnosti dovolí, odporúčame využiť jednu zo stien pre šatňovú skriňu vyrobenú na mieru. Nie všetci si môžu dovoliť šatňu na chodbe, čo je dôvod, prečo sa v malých bytoch najväčšia šatňová skriňa často nachádza v spálni. Prečo je lepšie zvoliť šatňovú skriňu na mieru? Úspora miesta – šatňová skriňa vyrobená na mieru celej steny nepotrebuje veľa priestoru a bude schopná pojať letné a zimné oblečenie, posteľnú bielizeň alebo uteráky. Na optické zväčšenie priestoru môžete namontovať na dvere šatňovej skrine posuvné zrkadlá. Voľne stojaca skriňa zaberie priestor okolo, ktorý nemožno využiť, a tiež bude pôsobiť ťažkým a masívnym dojmom.

Ako zariadiť malú štvorcovú spálňu?

Štvorcové interiéry majú tú výhodu, že sa zdajú byť viac útulné než obdĺžnikové a umožňujú ľahšie usporiadať symetrický interiér. Usporiadanie plôch vo štvorci začnite výberom farieb stien. Zvážte, či staviť na jednu farbu (napr. krémovú) alebo použiť farebné kombinácie (v tejto sezóne bude jednou z najviac trendy farebných kombinácií kombinácia slnečnej žltej s hlbokou pastelovo šedou). Môžete tiež pridať dekoratívne prvky, ako sú napríklad závesné police alebo skrinky nad posteľou, kde budete môcť ukladať oblečenie, knihy, uteráky a dekorácie.

ako zariadi malu stvorcovu spslnu

V štvorcových interiéroch sa najlepšie osvedčí modulárny nábytok, ktorý možno ľubovoľne presúvať z miesta na miesto, čo je obzvlášť dôležité pri zasúvaní a vysúvaní úložných boxov s posteľnou bielizňou. Vyhnite sa nápadným a výrazným vzorom a špicatým tvarom. Namiesto toho si vyberte nábytok so zaoblenými tvarmi a neutrálnymi farbami.

Moderná spálňa v paneláku

Stavte na obrazy na skle a fotoobrazy na plátne. Sú malé, nezaberajú miesto a vdýchnu interiéru jedinečný charakter. Obrazy na plátne sú ergonomické a ľahko sa montujú. Obrázky na skle sú ťažšie, ale odolnejšie voči mechanickému poškodeniu a poškriabaniu. Farebné a výrazné obrazy prelomia neutrálne farby spálne a dodajú jej čerstvú energiu.

moderna spalna v panelaku

Osvetlenie

Naplánujte si osvetlenie. Aj keď sa môže zdať, že svetlo nie je v spálni tak dôležité, v skutočnosti typ osvetlenia hrá obrovskú úlohu, a to najmä v malej spálni. Centrálne osvetlenie bude v poriadku, ale pod podmienkou, že nezaberá veľký priestor. Pokiaľ máte radi klasické riešenia, vyberte si okrúhle alebo zaoblené tienidlo, ktoré nezahltí interiér. Moderným a často využívaným riešením je nočná lampička alebo lampa upevnená na čelo postele. Vďaka jemnému teplému bodovému svetlu bude vaša spálňa útulnejšia.

Nočná skrinka alebo komoda?

Obe sú rovnako lákavé, no v prípade komody budete musieť počítať s nákladmi na výrobu nábytku na mieru. V štvorcovej spálni budú skvele vyzerať malé komody radu IKEA MALM s tromi priestrannými zásuvkami. V obchode Coloray sú tiež k dispozícii samolepky určené pre túto sériu, čo znamená, že ak vás omrzí existujúci dizajn, môžete ľahko a rýchlo zmeniť jeho vzhľad.

zazite kuzelne pocity vo svojej spalni

Módne paravány

V prípade, že spálňa nie je samostatnou miestnosťou a je neoddeliteľnou súčasťou obývacej izby, stojí za to oddeliť spálňu od obývacej izby. Umožní vám to zachovať si súkromie a pridať interiéru trochu pikantnosti. Najčastejšie sa v takýchto interiéroch používajú módne paravány, ktoré nielen oddelia posteľ od pohovky s televízorom, ale budú tiež originálnym doplnkom výzdoby miestnosti.

Zažite kúzelné pocity vo svojej spálni!

Malá spálňa je veľkým problémom v každej domácnosti, ale ak venujete čas usporiadaniu interiéru, budete sa cítiť pohodlne a príjemne, a zároveň si užívať módne doplnky. Módne a funkčné spálne znamenajú tiež komfortný spánok, ktorý je nesmierne dôležitý pre každodenné fungovanie.


OBRAZY VYTLAČENÉ NA PLÁTNE SÚ PERFEKTNÉ DO KLASICKÝCH INTERIÉROV

NÁPAD NA ORIGINÁLNE USPORIADANIE ÁTRIA

SKLENENÉ DEKORÁCIE – MODERNÝ DIZAJN

Čtěte rovněž: