Ako zariadiť spálňu v škandinávskom štýle? Skontrolujte a nechajte sa inšpirovať ku zmene

Ako zariadiť spálňu v škandinávskom štýle? Skontrolujte a nechajte sa inšpirovať ku zmene

Klasický priestor inšpirovaný Škandináviou kladie funkčnosť nad estetiku. Minimalistické interiéry v škandinávskom štýle sa mnohým zdajú málo útulné a strohé, ale jedinečné premyslené doplnky použité v tomto štýle robia tento priestor očarujúcim a jedinečným. Ukážeme vám, ako si zariadiť spálňu podobne ako v škandinávskych domoch.

Škandinávsky štýl v interiérovom dizajne: funkčnosť a jednoduchosť

Škandinávsky dizajn ovplyvnil všetko od architektúry a interiérového dizajnu až po dizajn výrobkov. Tento štýl sa objavil začiatkom 20. storočia v severských krajinách, t. j. vo Švédsku, Nórsku a Dánsku.

Škandinávsky štýl je obľúbený najmä pre svoj minimalizmus a praktickosť, zároveň ponúka premyslené riešenia pre jednoduchý život. Tento štýl už dávno nie je súčasťou škandinávskych domácností a stal sa neoddeliteľnou súčasťou bývania na celom svete.

spalna v skandinavskom style

Pri vytváraní interiéru v škandinávskom štýle je najdôležitejšie vytvoriť pokojnú atmosféru. Treba však pamätať na to, že takto navrhnuté miestnosti majú aj prvky, ktoré odrážajú našu osobnosť - potom stojí za to pokúsiť sa obohatiť miestnosť o zaujímavé dekoratívne prvky.

Výrazné znaky škandinávskeho štýlu v interiéri

Interiéry inšpirované škandinávskym štýlom sú svetlé priestory vytvorené podľa modelu severoeurópskych krajín. Vzdušné, svetlom naplnené miesta, ktoré sa vyznačujú harmóniou a sviežosťou. Veľmi dôležitým aspektom pri usporiadaní miestností v severskom štýle je dôraz na prirodzenosť a riešenia, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa starali o životné prostredie.

spalna v skandinavskom style

Čo ešte sa vyznačuje škandinávskym štýlom:

  • asketická estetika
  • funkčný dizajn
  • svetlé, neutrálne farby
  • prírodné látky
  • drevený nábytok a doplnky
  • výrazné dekoratívne prvky s akcentmi z ocele, mosadze alebo medi
  • vzdušné priestory plné svetla
  • rastliny - svieža zelená

Módna spálňa v škandinávskom štýle - ako ju zariadiť?

Škandinávsky štýl v spálni sa vyznačuje jedinečným dizajnom, jasnými farbami a prírodnými doplnkami. Použitie prúteného koša, kovu s mierne industriálnymi detailmi, lampy a vlnenej deky dodáva šarm. Drevený nábytok do spálne navrhnutý v minimalistickom štýle bude ideálnym miestom na vystavenie medených a sklenených doplnkov alebo drevených rámov s rodinnými fotografiami.

Farby spálne v škandinávskom štýle

Jemné farby sú základom pri zariaďovaní spálne v škandinávskom štýle. Vďaka nim vytvoríme v miestnosti romantickú a intímnu atmosféru. Škandinávsky štýl pozostáva najmä z jasných farieb a originálnej výzdoby. Jemné tóny sa nádherne odrážajú od slnečného svetla, ktoré preniká cez okno, a opticky zväčšujú a rozjasňujú spálňu.

spalna v skandinavskom style

Farby Škandinávie sú prevažne tlmené odtiene bielej, sivej, modrej a zelenej. To však neznamená, že škandinávskemu štýlu chýbajú silnejšie akcenty. Práve naopak! Medené alebo kovové doplnky v tmavších tónoch vytvárajú v spálni odvážne a originálne kontrasty.

Zaujala vás škála farieb škandinávskeho štýlu? Chcete si s ich pomocou vytvoriť severskú spálňu? Odporúčame vám pozrieť si výrobky, ktoré sú inšpirované farbami priamo zo škandinávskych oblastí.

Spálňa v škandinávskom štýle

Módny a moderný nábytok v škandinávskom štýle na zariadenie spálne sa vyznačuje jednoduchosťou a funkčnosťou. Pri vytváraní koncepcie severského zariadenia izieb sa dizajnéri zameriavajú najmä na modulárne police, estetické úpravy a možnosť šikovne ukryť ďalšie úložné priestory. Až neskôr, v ďalších fázach interiérového dizajnu, majú doplnky z prírodných materiálov dômyselne doplniť jednoduché drevené povrchy.

spalna v skandinavskom style

Najobľúbenejšími drevinami, z ktorých sa vyrába nábytok v severskom štýle, sú buk, jaseň a borovica. V škandinávskom štýle zohráva dôležitú úlohu výber svetlejšieho dreva s jemným zrnením a minimálnym tmavším zafarbením.

Na drevenú poličku nočného stolíka v spálni v škandinávskom štýle sa oplatí umiestniť kovové doplnky s výraznejším kontrastným odtieňom alebo jednu z našich sklenených dosiek s motívom jemných kvetov alebo eukalyptových listov, ktoré ochránia povrch pred rozliatím rannej kávy.

Prírodné materiály do škandinávskej spálne

V spálni inšpirovanej škandinávskym štýlom nemôžu chýbať prírodné materiály. Najdôležitejším z nich je drevo, z ktorého sa vyrába štýlový a praktický nábytok a jedinečné doplnky. Je dôležité, aby súčasťou usporiadania spálne boli aj dekoratívne prvky z prútia, mosadze, ocele alebo kameňa.

Mäkké tkaniny, vegetácia a svetlo - nemenné prvky z kože Škandinávske projekty

Severský štýl je vzdušný a ľahký, a preto v spálni navrhnutej v škandinávskom štýle nemôžu chýbať mäkké a jemné tkaniny.

spalna v skandinavskom style

Bavlna a ľan sa výborne hodia na vankúše a prikrývky, ktoré zdobia posteľ v spálni - umelecké a remeselné výrobky z týchto materiálov hrajú dôležitú úlohu. V škandinávskej spálni nesmie chýbať ani mäkký, hrubý a teplý vlnený koberec alebo svetlý béžový jutový doplnok.

Dokonalou okennou dekoráciou budú bavlnené závesy, ktoré umožňujú ľahký priechod vzduchu a svetelných lúčov, ktoré hrajú v škandinávskych dekoráciách takú dôležitú úlohu. Môže ísť o materiály v svetlých pastelových farbách alebo s prvkami škandinávskeho geometrického dizajnu.

V spálni v škandinávskom štýle hrá dôležitú úlohu aj vegetácia, ktorá vďaka krásnym zeleným odtieňom ruší prísny, často biely nábytok. Ak k nim nemáme prístup, oplatí sa investovať do obrazov s motívom listu alebo do zaujímavých moderných nálepiek na stenu so zelenými prvkami.

skandinavsky styl

Škandinávske nástenné dekorácie do spálne

Estetika škandinávskych bytov je populárnym trendom, preto nie je prekvapujúce, že trh s dekoratívnymi predmetmi ponúka množstvo krásnych výrobkov, ktoré sa dokonale hodia do spální v škandinávskom štýle.

Svetlé tapety s jemným vzorom

Použitie tapety v spálni je rýchly a jednoduchý spôsob, ako dodať priestoru škandinávsku, originálnu atmosféru. Hoci je založený na minimalistickejších riešeniach, stojí za to jemne zvýrazniť jednu zo stien nástennou maľbou so zaujímavým vzorom. Tapety v škandinávskom štýle s geometrickými vzormi sú perfektné.

spalna v skandinavskom style

Zaujímavé obrazy a hodiny s prírodnou tematikou

Nástenné dekorácie zohrávajú pri zariaďovaní škandinávskych spální veľmi dôležitú úlohu. Svetlé zariadenie a materiály sú dokonalým pozadím pre doplnky v kontrastných odtieňoch. Preto sa oplatí investovať do potlačí a plagátov s kvetinovými motívmi alebo zvieratami. Skvelé sú aj krajinky v tlmených farbách a obrazy s geometrickými prvkami.

spalna v skandinavskom style

Skvelým doplnkom k zariadeniu v škandinávskom štýle bude aj zavesenie sklenených hodín s motívom bambusu alebo púpavy v spálni.

Škandinávsky štýl v modernom dome

Škandinávsky dizajn už roky teší architektov a dizajnérov na celom svete. Vytvorenie elegantného a útulného obytného priestoru pomocou škandinávskeho nábytku a doplnkov urobilo zo severského štýlu jeden z najobľúbenejších.

Rafinované a trochu strohé škandinávske priestory, napriek tomu, že sa nesú v duchu minimalizmu, vyzerajú jednoducho krásne. Veľká aj malá spálňa v škandinávskom štýle budú miestami, ktoré znamenajú harmóniu a pohodlie.

Vytvorenie škandinávskeho interiéru nie je jednoduchý proces, ale pri dodržaní základných pravidiel zariaďovania určite vytvoríte funkčný, pohodlný a očarujúci domov, ktorý poteší vás aj vašich hostí.


AKO ZARIADIŤ OBÝVAČKU S KUCHYŇOU?

MALÁ SPÁLŇA – MODERNÉ USPORIADANIE A INŠPIRÁCIE NA MÓDNU VÝZDOBU

NÁPAD NA ORIGINÁLNE USPORIADANIE ÁTRIA

Čtěte rovněž: