Ako zariadiť obývačku s kuchyňou?

Ako zariadiť obývačku s kuchyňou?

V modernom stavebníctve sa už nestretnete s obývačkou, ktorá by nebola otvorená do kuchyne. Toto riešenie poskytuje nové možnosti zariadenia, najmä ak je v byte k dispozícii obývačka s kuchyňou s výmerou 25 m2. Ako zariadiť obývačku s kuchyňou tak, aby bola nielen trendy, ale aj pohodlná?

Ako zariadiť malú obývačku s kuchyňou

Usporiadanie obývacej izby s kuchyňou je výzvou, najmä keď obývačka otvorená do kuchyne vyžaduje rekonštrukciu alebo likvidáciu deliacich stien. Kým v developerských bytoch je zvyčajne obývačka s kuchynským kútom otvorená, v starej zástavbe bývajú obývačka a kuchyňa oddelené. Niekedy môžu byť spojené, ale najčastejšie vyžadujú stavebné zásahy, ktoré nemusia vždy priniesť očakávaný výsledok. Ako vymaľovať obývačku s kuchyňou, aby bola útulná a pohodlná napriek svojej malej veľkosti?

Po prvé – vyhnite sa tmavým farbám ako je tmavomodrá, hnedá, šedá a mätovozelená. Tieto farby budú pre interiér stiesňujúce a v dôsledku toho ho stmavia. Vyberte si svetlé a neutrálne farby, ako sú napríklad béžová, svetlohnedá, pastelová, zelená a biela. Ak snívate o obývačke s kuchyňou v loftovom štýle, zvoľte kontrastné kombinácie farieb stien, napríklad tmavošedú s béžovou, aby ste interiér vizuálne nezmenšili, ale aj naďalej udržali konkrétny štýl zariadenia. Úzka obývačka s kuchyňou sa opticky zväčší, ak ju zariadite v škandinávskom štýle s množstvom bieleho nábytku a doplnkov. Béžový total look je skvelým nápadom pre svetlú obývačku s kuchyňou.

ako zariadit malu obyvacku s kuchynou

Po druhé – zvoľte nábytok jednoduchého tvaru vyrobený zo svetlej lakovanej MDF dosky, aby ste vdýchli interiéru ľahkosť. Drevený ťažký zdobený nábytok sa v malých miestnostiach neosvedčí. Vyzerá dobre iba v priestranných interiéroch. Malá obývačka s kuchyňou vyzerá najlepšie v škandinávskom štýle – jednoduchý biely nábytok zo svetlej MDF dosky s drevenými pracovnými doskami a svetlými dlaždicami na podlahe rozjasní interiér a opticky mu pridá niekoľko metrov štvorcových.

Po tretie – pre celkový dizajn interiéru vyberte kontrastné doplnky, ktoré prelomia neutrálne farby. Takýmito doplnkami môžu byť vankúše, sviečky, koberce, police-kvetináče so živými zelenými rastlinami. Neprežeňte to však s ich množstvom.
V malej obývačke s kuchyňou je skvelý nápad použiť podobné prvky, teda niekoľko nástenných obrazov v rovnakom farebnom prevedení či sklenené hodiny s rovnakým motívom ako v prípade kuchynských panelov alebo krájacích dosiek.

Akú podlahu si zvoliť do obývačky s kuchyňou?

V tradičnej kuchyni je na podlahe dlažba, ale v obývačke plávajúca podlaha. Akú zvoliť podlahu, keď chcete funkčne zariadiť obývačku s kuchyňou s veľkosťou 30m2? Dokonalým kompromisom medzi plávajúcou podlahou a dlaždicami je podlahová dlažba dizajnom pripomínajúca drevenú plávajúcu podlahu. Možno ju zakúpiť v rôznych odtieňoch – od krémovobielej až po tmavohnedú. Na prvý pohľad vyzerá rovnako ako plávajúca podlaha (celá podlaha je zložená z malých obdĺžnikových podlahových dlaždíc usporiadaných rovnako ako podlaha). Cena týchto dlaždíc bude o niečo vyššia ako cena tradičných podlahových dlaždíc, ale rozhodne lepšie splynú s atmosférou škandinávskej kuchyne než drevená plávajúca podlaha, ktorá sa do kuchyne neodporúča. Pokiaľ nemáte podlahové kúrenie, ktoré ochráni vaše nohy pred chladom, môžete si vybrať do obývačky moderný koberec, napr. vinylový.

aku podlahu si zvolit do obyvacky s kuchynou

Ako zariadiť obývačku s kuchyňou a jedálňou?

Ak máte k dispozícii veľkú obývačku s kuchyňou, bude skvelý nápad zariadiť v kuchynskej časti jedáleň – veľký stôl a 6 – 8 stoličiek. Ak však veľkosť miestnosti také riešenie neumožňuje, umiestnite jedálenský stôl k oknu, aby naň dopadalo denné svetlo. Takéto usporiadanie priestoru umožní využitie všetkého dostupného priestoru. Vo väčších obývačkách s kuchynským kútom môžete obývačku vyzdobiť obrovskou televíziou a veľkou rohovou sedačkou a ponechať hosťom k dispozícii len malý konferenčný stolík.

Ako oddeliť obývačku s kuchyňou?

Oddeliť obývačku od kuchyne možno len prahom, ale tiež ich môžete oddeliť pohyblivým ostrovčekom, ktorý bude slúžiť ako prenosný bar. Obývačku s kuchyňou v paneláku by bolo ťažké oddeliť ďalšou deliacou stenou, ale môžete o tom uvažovať pri navrhovaní domu. Často tiež stačí použiť len módne drevené alebo bambusové paravány, aby sme interiéru vdýchli ázijskú atmosféru.

ako oddeli obyvacku s kuchynou

Ako zariadiť obývačku s kuchyňou v paneláku?

Obývačka s kuchyňou v paneláku je dekoratérska výzva. V developerských bytoch je často úzka kuchyňa, ktorá je prepojená s malou obývačkou. Len zriedkavo nájdete usporiadanie, v ktorom by bola kuchyňa osvetlená denným svetlom. Je preto vhodné pri výbere kuchynského vstavaného nábytku premýšľať o ďalšom osvetlení. V tomto prípade sú riešenia jednoduché – bodové osvetlenie na strope a LED osvetlenie pod skrinkami. V malej obývačke sa ako prvok oddeľujúci kuchyňu od obývačky výborne osvedčí pohyblivý ostrovček, ktorý možno použiť ako malý jedálenský stôl alebo ďalšiu pracovnú dosku na prípravu jedál. Väčší jedálenský stôl (i konferenčný stolík) je dobrý nápad v obývačke. Ak je vaša obývačka malá, vzdajte sa svojich kresiel a kúpte si veľkú pohovku alebo rohovú sedaciu súpravu. Tiež si určite nekupujte stojacu lampu alebo tienidlá. Stavte na bodové svetlo, ktoré rozjasní interiér.


MALÁ SPÁLŇA – MODERNÉ USPORIADANIE A INŠPIRÁCIE NA MÓDNU VÝZDOBU

AKO NAMONTOVAŤ SKLENENÉ PANELY V KUCHYNI?

Čtěte rovněž: