Ako namontovať sklenené panely v kuchyni?

Ako namontovať sklenené panely v kuchyni?

Keramické obklady boli vždy dobrým spôsobom, ako zvýšiť estetiku kuchynských stien. Zároveň boli veľmi funkčné. Dnes ich úlohu preberajú sklenené panely. Odolné voči poškriabaniu, tepelným šokom a vysokým teplotám sa tiež ľahko čistia a sú ideálnou alternatívou bežných natretých stien. Sklo samo osebe vyzerá veľmi pekne nad kuchynskou doskou, ale existujú aj rôzne vzory alebo potlače, ktoré ešte viac spestria priestor a budú súčasťou jedinečného a neopakovateľného dizajnu. Zároveň sa ľahko inštalujú a sú široko dostupné. Je to ideálna voľba pre moderný a štýlový domov!

Nákup sklenených panelov

Je ľahké odpovedať na otázku, kde kúpiť sklenené panely. Sú totiž súčasťou ponuky každého veľkého obchodu so stavebným materiálom. Nájdete tam skôr typické vzory a farby, a dostupné panely majú často štandardné rozmery. Trochu inak to vyzerá v internetových obchodoch. U objednávok zadaných elektronicky môžete využiť možnosti prispôsobenia produktu. Rezanie na mieru a farebné potlače sú k dispozícii takmer na každom webe za veľmi prijateľnú cenu. A koľko stoja sklenené panely do kuchyne? Ich cena sa pohybuje v rozmedzí od dvoch stoviek zlotých až po sumy prevyšujúce tisíc osemsto zlotých za meter štvorcový podľa miesta nákupu a typu panelov. Najnižšie ceny platia pre štandardné modely s nekomplikovanými vzormi. Pri potlači a rezaní na mieru sa náklady zvyšujú približne na tristopäťdesiat zlotých za meter štvorcový.

nakup sklenenych panelov

Úspešný nákup alebo na čo si treba dať pozor

Ak si chcete užívať krásne a odolné panely, venujte pozornosť parametrom skla, ktoré v nich bolo použité. Na kuchynskej stene sa najlepšie osvedčí tvrdené sklo. Väčšina predajcov ponúka práve tieto typy panelov. Ak chcete mať istotu, môžete požiadať o príslušný certifikát. K dispozícii sú tiež panely so sklom typu FLOAT, OPTIWHITE a mnoho ďalších. Najviditeľnejšie rozdiely sú vo farbe skla. Jedno má zelenkastý odtieň, druhé bude transparentnejšie a ďalšie mliečne biele. Mali by ste sa tiež vždy uistiť, na čo je daný typ skla určený, pretože sklá sa líšia odolnosťou voči tepelným šokom alebo vysokým teplotám.

Ako namontovať sklenené panely v kuchyni?

Pred namontovaním musí byť povrch steny vhodne pripravený. Panely možno lepiť na keramické obklady, zatiaľ čo v prípade natretej steny treba farbu úplne odstrániť. V starších bytoch by mala byť počas renovácie stena odmastená a v nových bytoch odprášená. Stena by sa tiež mala nechať vyschnúť, aby sa na nej v budúcnosti neobjavila žiadna pleseň.

Ako klásť sklenené panely? Závisí to od spôsobu montáže. Existujú tri hlavné metódy: lepenie, použitie držiakov priskrutkovaných k stene a upevnenie pomocou koľajníc. Prvá metóda je najjednoduchšia, a preto aj najobľúbenejšia. Ďalšie dve sa používajú, keď je za panelmi vedená nejaká inštalácia (voda, elektrina) alebo tam bude inštalované prídavné LED osvetlenie.

Ako prilepiť sklenené panely?

Lepenie panelov je najbežnejší spôsob montáže panelov. Je to celkom jednoduchý spôsob, takže každý, kto je aspoň trochu zručný, to môže zvládnuť sám. Náklady na montáž sú v tomto prípade najnižšie. Je však dôležité vedieť, aké lepidlo zvoliť pre sklenené panely. Malo by to byť bezrozpúšťadlové lepidlo určené špeciálne na zrkadlá a rôzne druhy skla. Okrem toho sa bude hodiť aj zásoba obkladačských krížikov.

ako namontovat sklenene panely v kuchyni

Pri pokladaní sklenených panelov nesmieme zabudnúť na technologické medzery. Ide o malú, niekoľko milimetrovú vzdialenosť, ktorá by mala byť zachovaná medzi okrajom panelov a nad nimi visiacim nábytkom alebo nižšie umiestnenou stolnou doskou. Stačí totiž, aby skrinka behom času mierne poklesla, a panely môžu byť zničené. Posunutie okrajov nábytku je prirodzený proces spojený s opotrebením niektorých upevňovacích prvkov. Ide o také malé rozdiely, ktoré za normálnych podmienok nie sú vidieť. Technologická medzera nad doskou sa vypĺňa bezfarebným silikónom, ktorý sa môže časom poškodiť a zašpiniť.

Ako priskrutkovať sklenené panely?

Pomerne často sa tiež stretávame s druhým možným spôsobom montáže sklenených panelov. Tu sa používajú držiaky alebo koľajnice priskrutkované k stene, ku ktorým sa potom namontujú panely. V tomto prípade vzniká medzi panelmi a stenou odstup veľkosti jedného a pol až siedmich centimetrov. Aj keď to zaberá časť dostupného priestoru, umožní nám to viesť pod panelmi rôzne inštalácie. Zaujímavým nápadom je umiestnenie LED osvetlenia, ktoré možno nastaviť na rôzne farby. Výsledkom je pekný vizuálny efekt.

Je dôležité upozorniť na náročnosť montáže zásuviek. Treba tiež pamätať, že pri skrutkovaní sú panely podopreté bodovo a ľahšie sa poškodzujú. Nemalo by to však viesť k odpadnutiu poškodeného panelu. Prasknutím sa vytvorí „pavučina“, ale panel zostane celý, a to až dovtedy, kým nebude nahradený.


AKÉ NÁSTENNÉ DEKORÁCIE SA OSVEDČIA VO VAŠEJ KUCHYNI?

PREDNOSTI SKLA NAHRÁDZAJÚCEHO OBKLADY V KUCHYNI, ALEBO SKLENENÉ KUCHYNSKÉ PANELY

NAJVIAC PREHLIADANÉ MIESTA V KUCHYNI

Čtěte rovněž: