Zariaďujeme sivú obývačku – aké doplnky a vybavenie oživia interiér?

Zariaďujeme sivú obývačku – aké doplnky a vybavenie oživia interiér?

Sivý dizajn obývačky je obľúbenou voľbou mnohých majiteľov domov. Ide o veľmi neutrálnu farbu, a preto sa výborne hodí do akéhokoľvek zariadenia. Sivá je najlepší odtieň, ak chceme, aby náš domov vyzeral moderne a štýlovo.

Sivá farba – trend v moderných interiéroch

Sivá farba je trend v modernom interiérovom dizajne. Je to univerzálna farba, ktorú môžete použiť v akejkoľvek miestnosti v dome a ktorá sa dobre kombinuje s takmer akoukoľvek inou farbou. Môže mať rafinovaný, elegantný alebo moderný či klasický charakter. Má veľa odtieňov, takže výber toho vhodného môže predstavovať výzvu. Od jemných pastelových farieb, ktoré sa najčastejšie používajú v priestoroch v škandinávskom štýle, cez grafitovú, ideálnu pre interiéry v modernom štýle, až po tmavo antracitovú pre loftové zariadenie.

Sivá obývačka – výber vhodného odtieňa sivej

Ak hľadáte naozaj nadčasovú paletu, ktorá vám pomôže zariadiť vašu obývačku, sivé odtiene budú ideálne. Existuje len málo takých nadčasových a všestranných farieb. Bez ohľadu na to, ako váš priestor vyzerá – akú má veľkosť, koľko svetla do neho prúdi a aké materiály a textúry dominujú v zariadení – môžete si byť istí, že tieto veci perfektne zdôrazní práve vhodný odtieň sivej.

Sivá obývačka

Existujú štyri hlavné druhy sivej – chladná, teplá, tmavá a svetlá. Každá z nich má rôzne odtiene a môže sa použiť na rôzne účely. Chladné steny sú napríklad ideálne pre miestnosti, v ktorých chcete vytvoriť elegantnú atmosféru. Teplá sivá je najvhodnejšia pre miestnosti, ktoré majú byť prívetivé. Tmavosivé farby sa dokonale hodia do miestností s nízkymi stropmi alebo keď chcete, aby miestnosť vyzerala priestrannejšie. Svetlosivé steny sa naopak najlepšie hodia do malých miestností, ktoré vytvárajú dojem otvorenosti.

Ak chcete nájsť najvhodnejší odtieň sivej pre vašu miestnosť, zvážte, akým smerom je vaša obývačka orientovaná. Miestnosti orientované na juh budú vždy plné svetla, takže do takýchto interiérov sa hodia všetky odtiene sivej. Svetlosivá farba pomôže maximalizovať prítomnosť svetla, čo je ideálne pre menšie obývačky. Ak je však vaša obývačka veľká, chladnejšia sivá pomôže vyvážiť intenzitu svetla. Sýto sivé farby a farby s teplejším tónom budú dobre fungovať v miestnostiach orientovaných na sever. Do obývačky s orientáciou na západ, a teda meniacim sa svetlom sa však oplatí zvoliť odtieň, ktorý sa prispôsobí osvetleniu prevládajúcemu počas dňa, kedy tento priestor najčastejšie používame. Ak chceme, aby farebná schéma v našom dome ladila, nemali by sme zabúdať na farebné zladenie stien v obývacej izbe so stenami v susedných miestnostiach.

Dekorácie do sivej obývacej izby – čo si zvoliť a ako ich kombinovať?

Výzdoba sivej obývačky môže byť výzvou. Na vytvorenie atraktívneho vzhľadu je dôležité zvoliť si správne farby a dekorácie. Nemali by ste to však preháňať s použitím mnohých vzorov a textúr v priestore, pretože to odvedie pozornosť od hlavného cieľa – vytvoriť prívetivú atmosféru a jedinečný charakter našej miestnosti.

 
Sivá obývačka
 
Sivá obývačka
 

Aká farba sa hodí k sivej?

Univerzálna sivá sa dobre kombinuje s akoukoľvek farbou. Existujú však farby, ktoré sa v kombinácii so sivou stávajú atraktívnejšie a priestor je vďaka nim štýlovejší:

  • bielo-sivá obývacia izba – sivo-biela farebná schéma môže byť upokojujúca, relaxačná a ideálna pre sofistikovanejšiu estetiku. Moderná bielo-sivá obývacia izba bude dobre fungovať s inými farbami, ako je napríklad hnedá alebo čierna. Pomôže im vyniknúť bez toho, aby zahltili dizajn miestnosti.
  • sivo-tyrkysová obývacia izba – záclony, pohodlné kreslá alebo dizajnové hodiny v tyrkysovej verzii sú návrhom pre ľudí, ktorí sa neboja originálnych doplnkov;
  • sivá obývacia izba s doplnkami vo farbe fľaškovo zelenej – módna obývacia izba so zelenými doplnkami je hitom posledných mesiacov. Tapety, stoličky, prikrývky, vankúše, sklenené obrazy v zlatých rámoch. Takéto doplnky a chladná sivá farba na stenách sú receptom na nevšednú a štýlovú obývaciu izbu;
  • sivá obývacia izba a tmavšie odtiene námorníckej modrej – sivá podlaha a nábytok, moderné osvetlenie v odtieni námorníckej modrej, k tomu záclony a vankúše rovnakej farby – to je niečo pre milovníkov elegantného dizajnu;
  • sivá obývacia izba s prvkami žltej farby – tmavosivá pohovka so žltými dekoratívnymi vankúšmi a mäkkým plédom, dlhé záclony a žlté kreslo na čiernej kovovej základni sa stanú hlavnou atrakciou obývacej izby. V sivej obývačke so žltými akcentmi sa predsa nemôžete sťažovať na nedostatok farieb!
 
Sivá obývačka
 
Sivá obývačka
 
  • sivá obývacia izba s prídavkom pastelových farieb – o niečo jemnejšia verzia interiérového dizajnu. Sivá v kombinácii so svetlými, jemnými odtieňmi vytvorí harmóniu a miesto vhodné na domáci odpočinok. Púdrová ružová a sivé steny alebo možno sivá pohovka a pastelová fialová na tkaninách? Je len na vás, ktoré spojenie vám najviac vyhovuje.

Aký nábytok zvoliť do sivej obývačky?

Farba nábytku do sivej obývačky bude mať významný vplyv na celé usporiadanie miestnosti a štýl, ktorý v nej bude prevládať. Minimalistický biely a bielosivý nábytok je veľmi populárny, pretože vytvára moderný a úhľadne vyzerajúci dizajn. Pokiaľ však chceme vytvoriť obývaciu izbu s charakterom, stojí za to staviť na silnejšie doplnky. Osvedčí sa napríklad tmavý drevený nábytok, čierny stôl a stoličky alebo výraznejšie dekorácie – napr. kreslá a taburety vo výrazných farbách. Jemná modrá, energická zelená a extravagantná červená vyniknú na pozadí sivej farby.

Čtěte rovněž: