Útulná obývacia izba v rustikálnom štýle – tipy a inšpirácie

Útulná obývacia izba v rustikálnom štýle – tipy a inšpirácie

Rustikálne usporiadanie interiéru je jedným z najobľúbenejších dizajnových štýlov. Navrhovanie priestoru v tomto štýle totižto prináša do domova teplo a jednoduchosť. Mnohí majitelia domov chcú vo svojich izbách vytvoriť útulnú, prirodzenú atmosféru a práve zemité odtiene a textúry navodzujú takúto náladu. Tentoraz vám poradíme, ako zariadiť obývačku v rustikálnom štýle. Bude to pohodlné a pohostinné!

Rustikálna obývacia izba – ako ju zariadiť?

Rustikálne interiéry vychádzajú z tradícií malých vidieckych sídiel. Ako vniesť túto nezvyčajnú atmosféru do obývačky? Tu sú naše tipy.

Farebná schéma rustikálnej obývacej izby

Mnoho ľudí si v obývacej izbe vyberá rustikálne farby. Rustikálne odtiene totiž poskytujú pocit tepla a intimity, ktorý sa nedá dosiahnuť použitím modernejšej palety farieb.

Útulná obývacia izba v rustikálnom štýle

Farby farieb, látok a doplnkov budú vychádzať z prírodnej palety farieb. Prevládajú sivá, hnedá a zelená farba. Farebná schéma obývacej izby sa však nemusí vždy obmedzovať na zemité tóny. V niektorých domácnostiach môžete vidieť aj tmavšie, fialové odtiene a šalviovo zelenú alebo hrdzavočervenú, ktoré obohacujú rustikálny dizajn.

Súčasťou rustikálnej palety sú aj neutrálne farby, ako napríklad hnedá a biela, ktoré sa však používajú striedmo, aby ešte viac vynikli.

Navrhovanie obývacej izby s najlepším nábytkom v rustikálnom štýle

Nákup nábytku do rustikálnej obývačky môže byť zložitá úloha. Stojí za to nájsť to najlepšie vybavenie, ktoré bude plniť nielen svoju úžitkovú funkciu, ale bude sa hodiť aj k štýlu majiteľa.

Pozornosť by sa mala venovať výberu správneho typu nábytku. Zamerajte sa najprv na tie s prirodzenými odtieňmi a textúrami. Tip! Vyhnite sa nábytku s ostrými hranami, pretože dodáva miestnosti moderný vzhľad.

Útulná obývacia izba v rustikálnom štýle

Investujte do kúpy dobrej súpravy pohoviek a kresiel v neutrálnych farbách alebo skúste kúpiť tie, ktoré sú čalúnené kožou. Krásne sa k tomu bude hodiť konferenčný stolík z tmavého dreva.

Ak sa v obývacej izbe použije podlaha zo svetlého dreva, potom by bolo vhodné pridať police z tmavšieho dreva, aby pôsobili kontrastne.

Hlinené a keramické nádoby, prírodné materiály a rastliny alebo rustikálne doplnky do obývačky

Rustikálny vzhľad obývacej izby možno krásne zvýrazniť dekoratívnymi prvkami. Najlepšie pôsobia prírodné drevené doplnky, ako sú lampy na kmeňoch stromov, veľké vonné sviečky s lesnou alebo kvetinovou vôňou a svieža vegetácia.

Priestoru dodáte viac textúry použitím tkaných košov a bavlnených koberčekov a prehozov. V rustikálnej obývačke si vyberte výraznejšie vzory na vankúšoch alebo látkach. Dobrý nápad je tiež pridať niekoľko kúskov terakoty.

Útulná obývacia izba v rustikálnom štýle

Ak chcete svojej rustikálnej obývačke dodať nový rozmer, umiestnite do rohu hlinené nádoby a na police keramické doplnky. V rustikálnom interiéri sa oplatí zavesiť očarujúce závesy s výraznými motívmi a farbami, ktoré zakrývajú len časť plochy okna, aby prepúšťali dostatok slnečného svetla.

Skúste pridať aj ďalšie dekoratívne prvky, napríklad obrazy na plátne s prírodnou tematikou, a na konferenčný stolík umiestnite vonné sviečky a čerstvé kvety.

Rustikálny interiér v meste

Hoci rustikálny štýl vyzerá najprirodzenejšie vo vidieckych domoch alebo rezidenciách, nič nebráni tomu, aby si táto jedinečná estetika našla svoje miesto aj v bytoch. Vďaka zariadeniu v tomto štýle sa náš priestor stáva oázou a útočiskom pred ruchom mesta.

Nezabudnite však použiť teplé farby a vhodné dekoratívne prvky. Môžu to byť ručne vyrábané výrobky, ako napríklad čipky, tkané koberce a prírodné textílie, napríklad ľan alebo vlna. Ďalšie inšpirácie na zdobenie nájdete na našom blogu!

Čtěte rovněž: