Tipy na to, ako vytvoriť z malej miestnosti zdanlivo väčší priestor

Tipy na to, ako vytvoriť z malej miestnosti zdanlivo väčší priestor

Dobrou správou je, že optické zväčšenie priestoru je oveľa jednoduchšie, než si myslíte! V skutočnosti ide o šikovné použitie meradla, svetla a doplnkov. Ukážeme vám niekoľko trikov, ktoré môžete využiť v miestnosti na to, aby vyzerala priestrannejšie.

Ideálna farba pre malé miestnosti

Je dobré si uvedomiť, že biela farba nádherne odráža svetlo! Vďaka tomu je priestor vzdušný a ľahký. Maľovanie stien a stropu odtieňmi bielej farby navyše urobí miestnosť priestrannejšou. Vďaka bielej farbe je miestnosť jednoduchšia, a tak vyniká jej zariadenie a detaily.

Strohosti bielej sa dá zamedziť veľmi jednoduchým spôsobom, takže sa nemusíte báť, že váš domov bude vyzerať chladne. Kombinujte ju s prvkami, ktorých vzhľad pôsobí hrejivo, ako je napríklad drevo a mäkké a jemné textílie.

Tipy na to, ako vytvoriť z malej miestnosti zdanlivo väčší priestor

Zväčšenie malej miestnosti pomocou osvetlenia

Správne osvetlenie môže mať obrovský vplyv na vzhľad priestoru. Prirodzené svetlo je vždy najlepšie, ale nie je vždy k dispozícii. Ak hľadáte spôsoby, ako zväčšiť svoju izbu, môžete využiť umelé osvetlenie vo svoj prospech. Tu je niekoľko tipov, ako to urobiť:

  • Použite osvetlenie, ktoré je zapustené do stropu a koľajnicový svetelný systém, aby bolo v každom rohu miestnosti veľa svetla.
  • Umiestnite svetlá do úrovne očí tak, aby nevytvárali tiene ani neoslepovali.
  • Nainštalujte reostat, aby ste mohli kedykoľvek ovládať jas svetiel.
  • Použite lampy, ktoré svietia dohora, aby ste vytvorili útulnú atmosféru s mäkkým, rozptýleným svetlom.

Multifunkčný nábytok – čo treba brať do úvahy pri nákupe pre malý dom

Veľa malých priestorov nie je navrhnutých vzhľadom na úložný priestor. Nábytok sa tak stáva problémom. Z tohto dôvodu vzniká stále viac multifunkčného nábytku, ktorý bojuje s nedostatkom priestoru a pracuje tak v prospech rozšírenia plochy.

Najlepší multifunkčný nábytok pre malé priestory zahŕňa také prvky, ako sú: kombinácia rohových stolov a pohoviek; pohovky, ktoré slúžia aj ako postele; police, ktoré majú tiež miesto na sedenie atď.

Tipy na to, ako vytvoriť z malej miestnosti zdanlivo väčší priestor

Ak máte malú miestnosť s obmedzeným prirodzeným svetlom, zvážte nábytok v bielej alebo šedej farbe. Tieto typy farieb budú v priestore výraznejšie a budú odrážať viac svetla v miestnosti.

Ako zavesiť nástenné obrazy v miestnosti tak, aby vyzerala väčšia, než v skutočnosti je?

Nástenný obraz je skvelý spôsob, ako urobiť miestnosť priestrannejšou. Okrem toho bude vynikajúcim ústredným bodom a pomôže vytvoriť prívetivú atmosféru.

Ak chcete čo najlepšie využiť obrazy, zaveste ich vyššie a bližšie k stropu. Pridanie pekného obrazu alebo plátna spôsobí, že miestnosť bude vyzerať trochu vyššie a priestrannejšie. Podobne môže aj vertikálne zavesenie galérie vytvoriť ilúziu vyššieho stropu. Vyhnite sa zaveseniu veľkého množstva veľkých obrazov do jednej oblasti, pretože to spôsobí, že priestor bude menší a preplnený.

Tipy na to, ako vytvoriť z malej miestnosti zdanlivo väčší priestor

Doplnky, na ktoré nemôžete zabudnúť!

  • V malých priestoroch sa oplatí zavesiť zrkadlá! Nielenže nádherne odrážajú svetlo, ale aj výhľad, vďaka čomu je miestnosť oveľa dlhšia a otvorená.
  • Do malých interiérov sa nehodia ťažké materiály a tkaniny. Investujte do ľahkých doplnkov, ktoré do vášho domova vnesú vzdušnosť. Vzdajte sa záclon a zaveste do okien napríklad rolety, žalúzie alebo plisované rolety.
  • Je vhodné pokryť podlahy panelmi, ktoré opticky predĺžia miestnosť. Potom už na ne neklaďte koberce. Ak však koberce naozaj chcete, uistite sa, že sú jednoduché a minimalistické.

Malé miestnosti sú o dobrej organizácii. Čím viac prvkov a vzorov tam máte, o to viac bude priestor pôsobiť preplneným dojmom. Vyhnite sa preto množstvu maličkostí, držte sa svetlých farieb a zamerajte sa na svetlo.

Čtěte rovněž: