Obývačka v minimalistickom štýle – ako ju zariadiť?

Obývačka v minimalistickom štýle – ako ju zariadiť?

Minimalizmus vznikol ako reakcia na nadbytok vecí, ktoré nepridávajú nášmu životu žiadnu hodnotu. Stále viac ľudí si vyberá minimalistické interiéry, aby sa zbavili nadbytkov, ktoré len zhoršujú náladu. Každý z nás sníva o chvíľke relaxu po náročnom dni. Obývačka v minimalistickom štýle je na to priam stvorená!

Minimalistický štýl a farebnosť – čo si vybrať?

V minimalistickej obývačke vládnu svetlé farby. Najčastejšie si vyberáme odtiene sivej alebo bielej. Pokiaľ je to však pre nás príliš fádne, môžeme siahnuť aj po širšej palete farieb. Odporúčame zvážiť béžovú, žltú či dokonca námornícku modrú, treba však mať na pamäti, že tmavé odtiene nesmú byť dominantné.

Farby stien sú základom nášho zariadenia. Musíme sa preto rozhodnúť, čo sa k nám hodí a čo na nás bude mať pozitívny účinok. Nezabudnite, že farby nie sú jediným riešením. Naše steny môžeme skrášliť svetlými, elegantnými tehlami, na ktoré môžeme nalepiť zaujímavé 3D samolepky, ktoré pomôžu prelomiť jednotvárnosť.

 
Obývačka v minimalistickom štýle
 
Obývačka v minimalistickom štýle

Podlaha v minimalistickej obývačke

Podlaha môže byť nenápadným alebo naopak dôležitým prvkom nášho zariadenia podľa toho, na čo sa chceme zamerať. Oplatí sa staviť na klasické drevené parkety, ktoré dodajú nášmu interiéru kúzlo, alebo na dlaždice v zaujímavých a teplých farbách, ktoré trochu oživia miestnosť.

Minimalistická obývačka a nábytok – ako vybrať nábytok?

Pri navrhovaní obývačky v minimalistickom štýle nezabudnite zvoliť geometrický nábytok, ktorý nemá výrazné charakteristické prvky. Mohli by negatívne ovplyvniť poriadok a pocit čistoty, na ktorých nám záleží. Dobrým nápadom je jednoduchý nábytok z vysokokvalitného dreva.

Najlepšie je vybrať nábytok, ktorý bude tvoriť jednu ucelenú kolekciu. Vďaka tomu bude vaša obývačka v minimalistickom štýle vyzerať elegantne a ľahšie sa budú vyberať ďalšie dekoratívne prvky, ktoré budú ladiť s estetikou nábytku.

 
Obývačka v minimalistickom štýle
 
Obývačka v minimalistickom štýle

V minimalistickom štýle je dôležité, aby všetko so všetkým ladilo. Rušivé doplnky tu preto nemajú miesto. Všetko musí byť dôkladne premyslené a netreba sa s ničím ponáhľať.

Osvetlenie v obývačke v minimalistickom štýle

V asketických interiéroch najlepšie vynikne prirodzené osvetlenie, ktoré vhodne presvetlí naše priestory a ovplyvní našu pohodu, prácu a odpočinok. Ak si však nemôžete dovoliť veľké okná, ktoré by miestnosť zväčšili, nezúfajte. Vždy sa môžete porozhliadnuť po vhodnom umelom osvetlení.

Svetlá pre minimalistickú obývačku by mali mať tlmené farby a nemali by mať ďalšie ozdoby. Všadeprítomná geometria je však vítaná! Netypické svietidlá sa väčšinou nehodia do každého interiéru, tu sú však perfektným prvkom, ktorý zvýrazní charakter miestnosti.

Vzhľadom na to, že najlepšie je prirodzené svetlo, treba zvoliť žiarovky, ktoré tento efekt najlepšie odrážajú.

Obývačka v minimalistickom štýle

Minimalistické interiéry a dekorácie

Hoci minimalizmus nemá byť presýtený, neznamená to, že ozdoby nie sú vítané. Práve naopak – nesmú chýbať elegantné a drobné doplnky.

Treba však zachovať harmóniu! Na výzdobu vašej obývačky budete potrebovať hlavne predmety každodennej potreby, ako je zrkadlo či hodiny. To neznamená, že sa v takejto obývačke nemôže objaviť zaujímavý obraz, plagát alebo podobné dekorácie. Naopak – dobre zapadnú do estetiky miestnosti a zahrejú minimalistický interiér.

 Obývačka v minimalistickom štýle

 Obývačka v minimalistickom štýle

Na konferenčný stolík môžete umiestniť sviečky, ktoré sa hodia do interiéru, na komodu zaujímavú misu a na gauč vankúše rôznych tvarov. Možností je tu naozaj veľa! Všetko závisí od preferencií a vkusu.

Vegetácia v minimalistickej obývačke

Všetci milovníci rastlín si teraz môžu vydýchnuť, pretože v minimalistických obývačkách sú rastliny dokonalým doplnkom. Najlepšia je však typická zelená vegetácia, pretože iné farby môžu príliš pútať pozornosť.

Rastliny môžete zasadiť do kvetináčov s tlmenými farbami, aby ste mali istotu, že určite budú ladiť s ostatnými doplnkami.

Čtěte rovněž: