Kvety do spálne. Najlepšie rastliny na čistenie vzduchu a pre zdravý spánok

Kvety do spálne. Najlepšie rastliny na čistenie vzduchu a pre zdravý spánok

Spálňa je miestom, kde trávime veľa času a naberáme silu. Preto je veľmi dôležité navrhnúť ju tak, aby nám poskytovala pokojný a zdravý spánok. Rastliny, ktoré čistia vzduch, sú skvelým spôsobom, ako zlepšiť kvalitu vzduchu v spálni, a tým aj celkovú atmosféru v miestnosti.

Zdravé kvety v kvetináčoch do spálne

Rastliny nielen zlepšujú estetický vzhľad spálne. Mnoho populárnych druhov izbových rastlín zlepšuje kvalitu ovzdušia rozptyľovaním toxínov a uvoľňovaním kyslíka, a dokonca zmierňuje alergie. Netreba zabúdať, že znižujú stres a upokojujú, čo v spálni ovplyvňuje kvalitu spánku. A čo je najdôležitejšie, väčšina druhov týchto čistiacich rastlín sa veľmi ľahko udržuje!

Treba si však uvedomiť, že nie je správne tvrdiť, že všetky rastliny v noci produkujú kyslík a absorbujú škodlivé látky, ako sú napríklad benzén alebo formaldehyd. Skutočnosť je taká, že metabolický proces iba niektorých z nich čistí vzduch. Väčšina kvetov v kvetináčoch vylučuje počas noci oxid uhličitý, preto je vhodné vedieť, ktoré rastliny umiestniť do spálne, aby sme mohli lepšie oddychovať a dýchať.

Ktoré rastliny produkujú v noci kyslík a najlepšie čistia vzduch?

Aloe

Najobľúbenejšími druhmi pestovanými doma sú aloe pravá a aloe stromovitá. Majú radi miesta v blízkosti okna, v noci produkujú kyslík a dokonale zvlhčujú vzduch. Podlievame ich raz, dvakrát týždenne.

Aglaonema

Je rozšírená v tropických a subtropických oblastiach Ázie a Tichomoria. Má rada teplé miesta, ale pomerne vlhké, takže pokiaľ máte v spálni zvlhčovač, malo by vedľa neho byť aj miesto aj pre tento druh rastliny.

Kvety do spálne

Fíkus

Slnečný interiér mu pomôže rýchlejšie rásť. Krásne vyzdobí spálňu s veľkým oknom, do ktorej počas dňa dopadá množstvo slnečných lúčov. Jeho lesklé listy sa stanú elegantným doplnkom usporiadania.

Palma zlatoplodá

Interiéroví dizajnéri ju milujú, pretože v interiéroch vyzerá skvele a zároveň im dodáva tropický vzhľad. Okrem toho, že krásne vyzerá, skvele zvlhčuje vzduch. Mala by byť v domácnosti každého alergika, pretože pozitívne ovplyvňuje dutiny a dýchací systém. Má rada slnečné miesta, pravidelné zavlažovanie a kropenie listov.

Zelenec

Má rád slnečné miesta, ale dobre sa osvedčí aj v tmavších spálňach, kde listy získajú trochu iný odtieň. Má krásne svetlé listy, ktoré vyzerajú skvele v otvorenom priestranstve a keď sú v kvetináči na nožičkách rozjasnia priestor. Navyše sa o neho veľmi ľahko stará.

Papraď

Účinný neutralizátor toxínov. Veľmi dobre si poradí s očistením vzduchu od xylénu, formaldehydu a trichlóretylénu. Pestovateľsky jednoduchá rastlina, ktorá najlepšie rastie na polotieňových miestach.

Kvety do spálne

Tieňomilné kvety do spálne

Sanseviera

Nezničiteľná kvetina, ako sa o nej hovorilo. Patrí medzi rastliny, ktoré nevyžadujú častú starostlivosť a zalievanie. Má rada slnečné miesta a dobre znáša suchý vzduch, ale rovnako dobre rastie aj na tmavších miestach. Pokiaľ teda do spálne nedopadá veľa slnečných lúčov, je vhodné do nej umiestniť práve sansevieriu.

Lopatkovec

Veľmi dobre zvlhčuje vzduch! Pochádza z vlhkých oblastí Strednej a Južnej Ameriky, takže chladnejšie a tmavšie miesta sú pre neho ideálne. Pri veľkom množstve svetla jeho listy blednú.

Vianočný kaktus (schlumbergera)

Je vhodný na okenné parapety, ale v zime sa najlepšie cíti v chladnejších teplotách. V zime krásne kvitne, takže sa oplatí mať ho v spálni, aby ste jej dodali farebný nádych.

Brečtan

Je ideálny do chladnej spálne, ale dobre rastie aj na teplejších miestach. Brečtan odstraňuje zo vzduchu škodlivé látky, ako je napríklad benzén, xylén, toluén alebo trichlóretán.

Filodendron

Má rád tieň, ale pohŕda chladom. Má rád, keď je teplo, ale nie príliš sucho. V spálni môže byť umiestnený v tieni, ale ďaleko od prievanu a radiátorov, inak stratí svoje krásne zelené sfarbenie.

Kvety do spálne

Usporiadanie kvetov v spálni

Teraz, keď už vieme, ktoré kvety sú vhodné do spálne, pokúsme sa zdôrazniť aj ich dekoratívne vlastnosti. Rastliny väčších veľkostí by mali byť umiestnené iba v priestranných spálňach, do menších miestností je najlepšie umiestniť 1-2 rastliny. Oplatí sa ich vložiť do dekoratívnych kvetináčov, ktoré ladia so štýlom celého priestoru. V boho spálňach budú čistiace rastliny vyzerať skvele v kvetináčoch z prútia alebo morskej trávy a juty, zatiaľ čo v moderných a podkrovných projektoch ich zelené listy zatraktívnia kvetináče z kovových profilov a betónu. Oplatí sa ich tiež zavesiť na steny! Vedľa rastlín bude fantasticky vyzerať dekoratívne zrkadlo alebo sklenený obraz s motívom prírody.

Čtěte rovněž: