Ako zladiť obývaciu izbu so spálňou? Inteligentné spôsoby, ako vytvoriť úspešný projekt

Ako zladiť obývaciu izbu so spálňou? Inteligentné spôsoby, ako vytvoriť úspešný projekt

Prepojenie spálne a obývacej izby má mnoho výhod. Jednou z hlavných je úspora miesta. Vďaka dobre navrhnutej izbe budete mať stále k dispozícii svoj vlastný súkromný priestor, keď ho budete potrebovať, a zároveň si budete môcť užívať spoločnosť ostatných v obývačke. Ako spojiť obývaciu izbu so spálňou na malej ploche? Pozrite si naše tipy!

Definícia skvelej obývacej izby a spálne

Vynikajúce prepojenie obývacej izby a spálne je esteticky, funkčne a dobre navrhnuté. Takáto dizajnová kombinácia by mala mať nasledujúce vlastnosti:

  • Obývacia izba by mala byť dostatočne priestranná, aby sa do nej dal umiestniť nábytok na relaxáciu a zábavu.
  • Spálňa by mala byť dostatočne veľká, aby poskytovala priestor na odkladanie vecí, spanie a obliekanie.
  • Prirodzené svetlo – v obývacej izbe a spálni by malo byť okno s prirodzeným svetlom, ktoré zabezpečí dostatok svetla počas dňa.

Zariadiť obývaciu izbu so spálňou nie je jednoduché, takže skôr ako začnete, zistite, či bude váš priestor vhodný na takúto zmenu. Dôležité je pripraviť si aspoň základný plán postupu. Užitočné môžu byť odpovede na nasledujúce otázky:

  • Aké je rozloženie domu/bytu?
  • Aké sú jeho rozmery?
  • Silné a slabé stránky priestoru.
  • Koľko vecí – nábytku, doplnkov si chcete ponechať a koľko nových chcete kúpiť.

Čím lepšie sa pripravíte, tým väčšiu šancu máte vytvoriť pohodlnú a krásnu miestnosť podľa vlastných predstáv.

Ako zladiť obývaciu izbu so spálňou

Prepojenie obývacej izby so spálňou – niekoľko užitočných rád týkajúcich sa dizajnu

Navrhnúť obývaciu izbu so spálňou nie je jednoduchá úloha. Vyžaduje zručnosť, znalosti a kreativitu. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vytvoriť dokonalé prepojenie obývacej izby a spálne.

Prírodná farebná schéma

Prírodné, teplé farby dodávajú malým miestnostiam otvorenejší vzhľad, preto by mala byť obývacia izba so spálňou navrhnutá tak, aby v takomto priestore dominovali jemné odtiene.

Biela, ružová a pastelová zelená sú farby, ktoré by ste mali použiť vo svojej obývacej izbe, ak chcete, aby pôsobila pokojne a prívetivo. Útulný charakter dodáte miestnosti teplými farbami, ako hnedá a oranžová. V spálni vyskúšajte bielu, modrú alebo zelenú farbu. Dobrým nápadom je zvoliť dva odtiene jednej farby, aby bol priestor pestrý.

Nezabudnite si dôkladne premyslieť výber farieb na steny a nábytku do miestnosti. Ich zladenie má veľký význam. Farba steny môže ovplyvniť to, ako sa v priestore cítime. Môže ovplyvniť aj to, ako miestnosť vnímajú ostatní. Spálňa by mala byť relaxačná a obývacia izba živá, ale prirodzená. Vďaka dobre zvolenému nábytku bude celé usporiadanie vizuálne atraktívnejšie.

Ako zladiť obývaciu izbu so spálňou

Nábytok s dvojitou funkciou je nevyhnutnosť

V malých priestoroch by mal každý kus nábytku plniť dvojakú funkciu. Dobrým riešením by bolo kúpiť napríklad rozkladaciu pohovku alebo investovať do modulárneho nábytku, vďaka čomu môžeme posteľ skryť do steny. Oba tieto spôsoby nám ušetria veľa miesta. Ak však chceme, aby bolo každé zariadenie samostatné, oplatí sa investovať do trochu odlišných metód, ktoré sa vyznačujú nielen vysokou estetikou, ale aj funkčnosťou.

Ideálnym riešením je napríklad posteľ s úložným priestorom (dodatočné zásuvky), ktorá vám umožní usporiadať niektoré veci a ponechá tak viac miesta ďalším doplnkom, ako stojace lampy, veľké kvetináče alebo kôš na vankúše a prikrývky.

Nábytok sa snažíme umiestniť tak, aby zaberal čo najmenej miesta. Je veľmi dôležité, aby ste sa mohli ľahko pohybovať po miestnosti.

Ako zladiť obývaciu izbu so spálňou

Kreatívne rozdelenie priestoru

Záujem o použitie rôznych typov paravánov, priečok alebo stien stále rastie. Ľudia hľadajú nové spôsoby usporiadania svojich domovov a deliace priečky môžu byť skvelým spôsobom kreatívneho rozdelenia obytného priestoru.

Oddelenie obývacej izby od spálne v jednej miestnosti je skvelý spôsob, ako vytvoriť intímny priestor. Ako kreatívne rozdeliť takéto miesto?

  • Priečka s nízkou deliacou stenou
  • Priečka so sklenenou stenou
  • Rozdelenie miestnosti závesom
  • Rozdelenie pomocou knižnice
  • Rozdelenie posuvnými dverami
  • Rozdelenie miestnosti dekoratívnymi panelmi
  • Rozdelenie miestnosti zaujímavým paravánom

Väčšina týchto kreatívnych spôsobov nezaberá veľa miesta, je lacná a výrazne zvyšuje súkromie a umožňuje väčšiu kontrolu nad svetlom. Rozdelenie miestnosti zaujímavými priečkami je skvelý spôsob, ako dosiahnuť „WOW“ efekt.

Steny majú veľký význam

Ak nechcete v miestnosti použiť spomínané priečky, stále môžete ľahko vytvoriť prirodzené oddelenie priestoru. Ideálne sú dekorácie na stenu. V porovnaní s priečkami nám tento spôsob umožňuje ušetriť oveľa viac miesta a využiť ho na iné doplnky.

Ako zladiť obývaciu izbu so spálňou

Najjednoduchšie je napríklad použiť tapetu s dizajnovým vzorom v jednej časti miestnosti, napríklad zvýrazniť stenu za televízorom alebo nalepiť tapetu za posteľ. Ďalším riešením oddelenia spálne je vytvorenie nástennej galérie nad pohovkou v obývacej časti. Osvedčia sa obrazy na plátne, grafika na skle alebo rodinné fotografie – všetko závisí od usporiadania a štýlu celého priestoru.

Zaujímavou metódou, ktorá je vizuálne veľmi zaujímavá, je pegboard. Umožňuje zaujímavo využiť prázdne steny a vytvára ďalší priestor pre naše osobné drobnosti, kvety a sviečky.

Priedušné a ľahké tkaniny

Priehľadné tkaniny prepúšťajú veľa vzduchu a svetla, preto sú ideálnym doplnkom na umiestnenie na oknách. Prikrývky z ľahších materiálov, ako vlna, hodváb alebo kašmír, pomôžu zachovať jednoduchý a štýlový vzhľad. Nepreháňajte to s množstvom vankúšov a prikrývok na pohovke. Nezabúdajte, že v izbe je aj posteľ, ktorá už všetky tieto doplnky má – všetkého veľa škodí!

Ako zariadiť obývaciu izbu so spálňou a nezblázniť sa!

Navrhnúť spálňu s obývacím priestorom bude veľká výzva. Venujeme tomu veľa času a energie, ale keď konečne uvidíme finálne dielo, bude to tá najväčšia radosť. Pri troche plánovania a zohľadnenia našich tipov, ako prepojiť obývacie izby so spálňami, bude vaše usporiadanie veľmi úspešné!

Čtěte rovněž: