Ako zariadiť kúpeľňu? Praktické rady a inšpirácie

Ako zariadiť kúpeľňu? Praktické rady a inšpirácie

Kúpeľňa má veľký vplyv na náš každodenný život. Okrem toho je to jedno z tých miest, kde môžete využiť jednoduchú a často cenovo dostupnú modernizáciu dekorácie bez ohľadu na jej veľkosť. Pomocou dizajnérskych trikov môžete ľahko vyjadriť svoj štýl. Aby sme vás inšpirovali pri navrhovaní nového a lepšieho priestoru, prinášame vám naše obľúbené spôsoby usporiadania kúpeľne.

Klasika je vždy v móde

Klasické priestory nikdy nevyjdú z módy, a preto je použitie tohto riešenia v kúpeľni osvedčené a nadčasové. A hoci interiér v tomto štýle býva pokojný a jednoduchý, môže byť krásne zvýraznený odvážnejšími dekoratívnymi doplnkami, ktoré interiér oživia.

V klasickej kúpeľni prevládajú prírodné farby, ako je hnedá alebo béžová. Stojí však za to vyskúšať netradičné riešenia a navrhnúť miestnosť v modrých alebo pastelovo zelených odtieňoch. Jedným z tajomstiev kúpeľne v tradičnom štýle je použitie výrazných tapiet, ktoré vytvárajú ilúziu priestoru.

Ak chcete, aby bol váš interiér štýlový a elegantný, popremýšľajte o kúpe klasickej vane s dekoratívnymi prvkami. A ak nemáte dostatok miesta, môžete sa nechať zlákať mramorovou sprchou v sklenenom dizajne.

Do nášho klasicky zariadeného priestoru vnášame charakter pomocou kreatívnych a dekoratívnych doplnkov. Hovoríme o dizajnových kľučkách, zrkadlách s ozdobným rámom, akrylových maľbách kvetinových motívoch a kovových lustroch.

Moderné industriálne

Miestnosti v industriálnom štýle sa vyznačujú funkčnosťou a strohosťou, ale napriek tomu tieto interiéry nikdy nie sú nudné. V kúpeľni navrhnutej v tomto štýle budú hrať veľkú úlohu dokončovacie materiály. Našťastie je na trhu s dekoratívnymi výrobkami množstvo zaujímavých doplnkov, ktoré dokonale prelomia asketický vzhľad industriálnych priestorov.

Veľký význam pri zariaďovaní kúpeľne v tomto štýle má geometria a forma. Na takomto mieste vytvárajú kruhy, mnohouholníky alebo jednoducho rovné čiary originálny dekor. Preto je pri plánovaní veľmi dôležité venovať pozornosť výberu nábytku, umývadlu alebo sprchy.

Základom moderného usporiadania kúpeľne sú farby ako biela, sivá a béžová. Veľkú úlohu zohráva aj čierna farba – najmä v doplnkoch – a materiály ako betón, tehla a dokonca meď.

Obľúbené sú tmavé obdĺžnikové skrinky pod umývadlom, ktoré sú doplnené okrúhlym bielym umývadlom. Pridajte sklenený priemyselný sprchový stĺp s čiernym povrchom a kúpeľňa okamžite zmení svoj vzhľad.

Medzi ďalšie vkusné doplnky patria rustikálne drevené prvky, kovové lampy, sivé osušky a zrkadlá z nehrdzavejúcej ocele.

Usporiadanie malej kúpeľne – nápady pre originálny vzhľad

Vzhľadom na obmedzený priestor a malé možnosti zmeny dispozície malej kúpeľne sa jej renovácia často odsúva do úzadia. V skutočnosti je však takýto malý priestor skvelou príležitosťou na experimentovanie s farbami a vzormi. Existuje niekoľko zaujímavých tipov, ktoré vám pomôžu ľahko nájsť rovnováhu medzi funkčnosťou a estetikou interiéru.

V prvom rade by sme mali myslieť na steny. Malú kúpeľňu stojí za to oživiť tapetou z vysokokvalitného materiálu s originálnym vzorom. Dobre zvolený a efektný motív urobí v malom priestore veľký dojem a dodá mu väčší priestor.

Veľké zrkadlá a dobre naplánované osvetlenie sú ďalšími prvkami, ktoré dodajú malej kúpeľni pocit otvorenosti. Je potrebné dbať na to, aby pri umývadle a zrkadlách nechýbalo svetlo.

V malej miestnosti vám pomôžu ďalšie police na stene na odkladanie potrebných vecí a sprchový kút so sklopnými sklenenými dverami ušetrí viac miesta.

Cenovo dostupné príslušenstvo, ktoré zmení výzdobu kúpeľne

Rekonštrukcia kúpeľne môže byť nákladná. Dobrý štýl si však nevyžaduje zakaždým investície do drahých dekorácií. Poradíme vám, ako elegantne a cenovo výhodne osviežiť vašu kúpeľňu.

  • Modernizácia osvetlenia – výmena svietidiel alebo samotných žiaroviek zväčší a skrášli priestor. Skúste použiť žiarivky, aby ste do interiéru vniesli teplejšie svetlo.

  • Mosadzné dekoratívne prvky – vďaka týmto doplnkom bude interiér vyzerať luxusnejšie. Môže ísť o držiaky na uteráky a župany, dávkovač mydla, nový vodovodný kohútik alebo zrkadlo.

  • Obrazy do kúpeľne – Zabudnite na prázdne steny! Moderné a cenovo dostupné grafiky na skle a maľby na plátne prinášajú do kúpeľne jedinečný vzhľad a zvyšujú vizuálny dojem z priestoru.

  • Vegetácia – aj malý kvetináč s pôsobivou rastlinou rozžiari kúpeľňu. Nezabudnite, že to nemusia byť živé rastliny, môžete si lacno kúpiť umelé.

  • Samolepky na obkladačky Ak vaše dlaždice vyzerajú pochmúrne, skúste na ne nalepiť marocké alebo kvetinové nálepky. Ich výhodou je, že sa dajú ľahko odstrániť bez poškodenia povrchu.

  • Výmena sprchového závesu – jedna z najlacnejších dekorácií do kúpeľne. Vyberte si vzorované závesy, ktoré budú ladiť s ostatnými doplnkami.

  • Výmena uterákov a kobercov – výmena starých a opotrebovaných textílií výrazne ovplyvní vzhľad vašej kúpeľne. Kúpte si mäkké a nadýchané doplnky, ktoré budú ladiť s dizajnom interiéru. Tradičnú kúpeľňovú rohož môžete nahradiť modernou vinylovou rohožou, ktoré dodá kúpeľni akcentné farby a vzory.

Rekonštrukcia kúpeľne má obrovský vplyv na úroveň pohodlia vášho domova. Pri príprave na jej premenu si nezabudnite zapísať všetky inšpirácie, ktoré vás oslovili. Ak budete mať všeobecný náčrt projektu usporiadania priestoru, budete si môcť vybrať štýl a príslušenstvo, ktoré budú najlepšie zodpovedať estetike vášho domova.

Čtěte rovněž: