Ako zariadiť detský kútik?

Ako zariadiť detský kútik?

Deti potrebujú priestor na objavovanie a rast a čas na hranie je dôležitou súčasťou ich dňa. Chcete, aby vaše deti mali miesto, kde môžu behať a byť samy sebou? Pozrite sa na naše nápady, ako vytvoriť doma jedinečný hrací kútik.

Detský kútik v detskej izbe

Hrací kútik je dôležitým prvkom detskej izby. Je to miesto, kde sa dieťa môže cítiť v pohode a hrať sa bez toho, aby bolo posudzované. Je to aj miesto, kde môže komunikovať s ostatnými deťmi. Hrací kútik by sa však nemal obmedzovať iba na hry a hračky. Mal by byť tiež založený na farbách a tvaroch, ktoré pomôžu vášmu dieťaťu rozvíjať kreativitu. Čím viac zmyslových vnemov, tým lepšie!

Zariaďujeme izbu pre chlapca

Zo všetkých miestností v dome bude hrací kútik rozhodne najzábavnejší. Existuje mnoho možností výzdoby a uloženia, ktoré pomôžu vytvoriť inšpiratívne miesto pre deti. Nižšie uvádzame niekoľko nápadov na výzdobu hracej miestnosti:

  • Nábytok/polica s úložným priestorom, teda základné vybavenie detského hracieho kútika. Práve z nich bude dieťa vyťahovať svoje hračky, schová do nich svoje poklady alebo umiestni obľúbené knihy.

  • Stoly a stoličky – budú sa hodiť pri navrhovaní dokonalého umeleckého priestoru, kde môže vaše dieťa vytvárať svoje jedinečné umelecké diela, hrať svoju obľúbenú stolovú hru alebo skladať kocky. Ak je interiér malý, je dobré zakúpiť stoličku s prídavným boxom na uloženie vecí. Malé dieťa bude mať radosť z malej stoličky a malého stola, zatiaľ čo staršie dieťa, ktoré už trávi viac času tvorením svojich prác, bude určite chcieť svoj vlastný stôl a pohodlnú stoličku.

  • Koberce, vankúše a prikrývky – v prípade koberca sa oplatí kúpiť taký, ktorý sa ľahko čistí. Ponúkame napríklad koberce s krátkym vlasom alebo vinylový koberec , ktorý možno ľahko umyť vlhkou handričkou. Vlnené alebo fleecové vankúše a prikrývky sú ideálne na usporiadanie kútika malého čitateľa.

Zariaďujeme izbu pre chlapca

  • Ďalšie dekorácie – steny nad knižnicou budú skvelým miestom na vytvorenie nástennej galérie s jedinečnými obrazmi. Mladšie deti potešia obrazy s rozprávkovými postavičkami, starším deťom sa budú páčiť obrazy so slnečnou sústavou alebo so zvieratami. V našej kategórii obrazy na plátne určite nájdete vzor, ktorý dokonale zapadne do takého priestoru. Ďalším riešením sú tiež samolepky na stenu – umiestnené tesne nad hracou zónou dodajú celému priestoru farbu a jedinečný dizajn.

  • Cvičebný priestorak je v miestnosti dostatok miesta na ďalšie atrakcie, skúste kúpiť gymnastický rebrík, gymnastický trojuholník alebo balančnú dosku. Tieto doplnky sú v detských izbách stále viac obľúbené!

Detský kútik v obývacej izbe

Hrací kútik v obývacej izbe môže byť skvelým miestom, kde deti budú tráviť svoj čas. Hra s hračkami, čítanie kníh, sledovanie televízie – všetky tieto aktivity deti milujú. Je to tiež skvelé miesto, kde môžu tráviť čas so svojimi rodičmi. Najlepšie na hracom kútiku v obývacej izbe je to, že je deťom kedykoľvek k dispozícii počas dňa!

Ako zariadiť detský kútik?

Aby bol hrací kútik pohodlný a bezpečný, treba zvážiť niekoľko vecí:

  • Priestor musí byť dostatočne veľký, aby sa deti mohli voľne pohybovať;

  • Musí byť vybavený pohodlným nábytkom, ako sú mäkké kreslá alebo pohovky, na ktorých môžu sedieť a relaxovať po hraní, alebo mať oddelenú časť na čítanie s vankúšmi a prikrývkou;

  • K dispozícii by mala byť samostatná skriňa na detské hračky alebo špeciálne koše a farebné krabice, do ktorých si dieťa môže po hraní schovať svoje poklady a udržiavať väčší poriadok. Skvelým nápadom je kombinácia doplnkov s farbami celej obývacej izby (pokiaľ je obývacia izba udržiavaná v boho štýle, je vhodné schovať hračky v prútených košoch, a ak je obývacia izba usporiadaná v loftovom štýle, perfektne sa osvedčia veľké krabice z prírodného a tmavého dreva);

  • je vhodné zaistiť, aby malo dieťa vo svojom hracom kútiku pohodlný priestor na podlahe – mäkký koberec alebo penové puzzle umožní dieťaťu hrať sa spokojne na paneloch alebo dlaždiciach.

Bezpečnosť detského kútika

Bez ohľadu na miesto, kde bude mať dieťa svoj hrací kútik, je veľmi dôležité tento priestor riadne zaistiť. Dieťa musí mať možnosť preskúmať svoje okolie a rodičia si musia byť istí, že si v ňom neublížia. V prípade malých detí nezabudnite zaistiť konektory, schovať vyčnievajúce káble a nebezpečné predmety, ako sú nožnice alebo nože. Dobrý nápad je tiež pripevniť k stene skrinky alebo police, v ktorých majú deti svoje obľúbené hračky.

Ako zariadiť detský kútik?

Usporiadanie herného kútika – popustite uzdu svojej fantázie!

Existuje mnoho nápadov na usporiadanie hracieho priestoru pre deti! Oplatí sa vytvoriť miesto, ktoré bude doplnené netradičnými vzormi, farbami a tvarmi. Jedna vec je istá, pri zariaďovaní kútika sa nebojte kreatívnych riešení, ktoré nielen vášmu dieťaťu, ale aj vám umožnia preniesť sa do sveta fantázie.

Čtěte rovněž:
25.03.2024

Funkčnosť a estetika - sklenené panely ako ideálne riešenie pre kuchyňu

Pri začiatku metamorfózy kuchyne, spojenie funkčnosti a estetiky hrá kľúčovú rolu pri každom rozhodnutí. V obrovskom mori materiálov, ktoré sľubujú trvácnosť a štýl, sa sklenené kuchynské panely vynárajú ako maják nádeje.

viac
19.02.2024

Módne interiéry 2024 - 6 najdôležitejších trendov, ktoré osviežia váš priestor

Interiérový dizajn neprestáva udivovať svojimi neustále sa meniacimi trendmi. Tento rok je o vytváraní priestorov, ktoré sú nielen esteticky príjemné, ale aj rezonujú s našimi osobnými hodnotami a potrebami životného štýlu.

viac
18.11.2022

Spálňa v štýle glamour – spôsoby, ako navrhnúť luxusný priestor

Spálňa je jediná miestnosť v domácnosti, ktorá sa zvyčajne spája s relaxáciou a pohodlím. Je to priestor, kam sa utiekame od každodenného zhonu, preto je veľmi dôležité, aby bol navrhnutý podľa nášho vkusu. Špeciálne pre milovníkov tejto sofistikovanej estetiky sme pripravili malý návod, ako navrhnúť spálňu v štýle glamour.

viac
14.10.2022

Kvety do spálne. Najlepšie rastliny na čistenie vzduchu a pre zdravý spánok

Spálňa je miestom, kde trávime veľa času a naberáme silu. Preto je veľmi dôležité navrhnúť ju tak, aby nám poskytovala pokojný a zdravý spánok. Rastliny, ktoré čistia vzduch, sú skvelým spôsobom, ako zlepšiť kvalitu vzduchu v spálni, a tým aj celkovú atmosféru v miestnosti.

viac