Zariaďujeme izbu pre chlapca – usporiadanie, inšpirácie, nápady

Zariaďujeme izbu pre chlapca – usporiadanie, inšpirácie, nápady

Plánujete zmeniť usporiadanie izby svojho dieťaťa? Vieme, že navrhovanie chlapčenskej izby je pre mnoho rodičov výzvou! Existuje veľa vecí, ktoré treba zvážiť: akú farbu by mali mať steny? Aká by mala byť posteľná bielizeň? Aké závesy zvoliť? V našom článku odpovieme na najpálčivejšie otázky týkajúce sa chlapčenskej izby. Dozviete sa, na čo treba myslieť pri plánovaní novej výzdoby priestoru pre deti.

Ako zariadiť izbu pre chlapca? Izba pre mládež a detská izba

Dieťa musí mať svoju izbu rado. A bude ho mať rado, keď usúdi, že vyzerá skvele. Priestor, ktorý sa pre rodičov bude zdať najlepší na svete, môže byť pre dieťa príliš nudný a málo kreatívny. Čo teda treba urobiť, aby si chlapec zamiloval vlastné miesto v dome? Najmä pridaním personalizovaných detailov, napríklad z jeho obľúbeného televízneho programu, obrázku superhrdinu alebo prvku súvisiaceho s jeho koníčkom.

Nápady na izbu pre chlapcov vo veku od 4 do10 rokov

Moderná chlapčenská izba je odrazom toho, kým je a kým chce byť, keď vyrastie. Vďaka širokej škále štýlov, farieb a motívov, z ktorých si môžete vybrať, nájde každé dieťa niečo pre seba a rodičia niečo, čo sa zmestí do každého rozpočtu.

Čo by teda malo byť v miestnosti pre mladšieho chlapca?

  • Nábytok, ktorý bude môcť chlapec používať sám – naučte ho samostatnosti, prispôsobenie nábytku dieťaťu bude teda skvelým riešením. Dieťa bude určite šťastné, keď si bude môcť samo vybrať ponožky alebo tričko.
  • Hra s úložným priestorom – v izbe chlapca vo vekovom rozmedzí 4 až 10 rokov je stále množstvo hračiek, čo je dôvod, prečo bude organizácia taká dôležitá. Pripravte kreatívne miesto na schovanie predmetov! Urobte z celého procesu upratovania zábavu, nielen povinnosť.

Zariaďujeme izbu pre chlapca

  • Miesto na odpočinok – a nemusíme nutne hovoriť o posteli! Ak je v izbe viac miesta, môžete premýšľať o umiestnení ďalšieho matraca, taburetu alebo sedacieho vaku na podlahe. Ak je detská izba menšia, je vhodné vybrať posteľ, ktorá je pohodlná nielen na spanie, ale aj na sedenie a opretie.
  • Kútik pre tvorcov a objaviteľov – písací stôl, stolík, stan, miesto, kde si dieťa môže kresliť pastelkami, rozložiť poklady prinesené z dvora alebo postaviť novú stavbu z lega. Chlapci v tomto veku sú veľmi vynaliezaví!

Izba pre dospievajúceho chlapca

Izba tínedžera je miesto, kde sa môže cítiť pohodlne. Je to osobný priestor, kde môže byť sám sebou a baviť sa. Malo by to byť miesto, ktoré odráža jeho osobnosť, záujmy a koníčky. Najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, je použiť správne farby, nábytok a doplnky (pomôžu vám napr. obraz, fotototapety a samolepky).

Čo je v izbe tínedžera nevyhnutné:

  • Pohodlný a usporiadaný priestor na učenie – investujte do dobrého písacieho stola s veľkým množstvom políc a do ergonomickej stoličky. Dospievajúci chlapci tiež milujú rôzne doplnky, takže je dôležité, aby mal písací stôl, kde sa môžu nielen učiť, ale aj napríklad hrať hry. Tip! Tínedžeri majú veľa doplnkov na nabíjanie – zaistite teda špeciálne miesto pre ich dobíjanie.
  • Veľa úložného priestoru – police, komody, koše pod posteľou a na stene – všetko v rôznych veľkostiach. Hodí sa nielen na uskladnenie oblečenia, ale napríklad aj skateboardov, lôpt alebo hokejok.
  • Miesto na odpočinok – tínedžer rád pozýva priateľov do svojho domova, preto zvážte, či do izby neumiestnite nielen posteľ na spanie, ale napríklad aj niekoľko taburetiek, futónov alebo veľkých vankúšov.
  • Osvetlenie – dobré osvetlenie je nutnosť! A nielen v izbe tínedžera. Premýšľajte o nákupe zaujímavých lámp – svietidlá by mali byť jedinečné a pútavé.

Zariaďujeme izbu pre chlapca

Ako vymaľovať izbu pre chlapcov?

Chlapčenská izba by mala byť zábavná a kreatívna. Jeho farby by mali odrážať vkus a charakter jeho majiteľa. Pokiaľ si však naše dieťa nevie vybrať svoju obľúbenú farbu samo, máme niekoľko návrhov.

Pekná tmavo modrá farba bude vyzerať dobre a pôsobiť kontrastne s bielymi stenami. Skúste zvýrazniť jednu stenu a vymaľujte ju svetlo modrou farbou – priestor bude otvorenejší a pokojnejší.

Čo tak farba do polovice výšky steny? Svetlozelená farba dodá chlapčenskej izbe teplo a charakter. Ak sa nebojíte odvážnych usporiadaní, premýšľajte o použití tapety s motívom, ktorý sa vášmu dieťaťu bude páčiť najviac. Tapeta s vesmírom, tapeta s futbalovým motívom, alebo napríklad tapeta so zvieratami? Ak sa obávate, že takýto doplnok zahltí detskú izbu, nechajte sa zlákať a kúpte detskú samolepku na stenu, ktorú v prípade potreby ľahko nahradíte inou.

Ako zariadiť detskú izbu – inšpirácia

Ako zariadiť izbu pre chlapcov so šikmým stropom? Alebo moderná podkrovná izba pre chlapcov

Podkrovie sa môže stať skvelým miestom pre dieťa! Jeho architektúra sa môže stať spojencom rodičov pri navrhovaní ideálneho miesta na hranie a relaxáciu. Táto nesmierne tajomná miestnosť sa môže stať útulnou herňou a kreatívnym miestom na učenie.

Pri navrhovaní detskej izby v podkroví nezabudnite zvoliť vhodnú farbu stien. Je dôležité zachovať svetlé farebné prevedenie. Do miestnosti so šikmými stropmi sa najlepšie hodia pastelové farby, a aj biela, ktorá výborne odráža svetlo. Nech je vaše podkrovie slnečné a elegantné. Viac farieb môžete pridať pomocou dekoratívnych prvkov.

Dôležitý je aj výber vhodného nábytku. Konkrétne priestorové riešenie závisí od plochy miestnosti a jej konfigurácie. Šikmé steny môžu byť trochu problém, ale oplatí sa investovať do nábytku na mieru, ktorý z našich šikmých stien urobí skvelé miesto na uloženie oblečenia a hračiek. Takýto multifunkčný doplnok nám poskytne viac možností, ako postaviť posteľ a vytvoriť priestor na hranie alebo učenie.

Aký štýl zaviesť v podkrovnej izbe pre chlapcov? V izbe pre mladšie deti stavte na útulný minimalizmus, zatiaľ čo starším deťom sa bude páčiť loftový štýl v kombinácii s prvkami odkazujúcimi na ich záujmy.

Zariaďujeme izbu pre chlapca

Ako zariadiť malú izbu pre chlapca?

To je otázka, na ktorú možno odpovedať: „Záleží na tom, čo chcete dosiahnuť.“ Najjednoduchším spôsobom, ako zariadiť malú chlapčenskú izbu, je umiestniť posteľ a písací stôl na jednu stranu izby a na druhú stranu postaviť skrine na oblečenie a iné doplnky.

Rozhodnutie skutočne závisí od osobných preferencií a dostupnosti. Aké sú vaše priestorové obmedzenia? Kde preferujeme, aby stála posteľ nášho syna? Potrebuje svoj písací stôl? Má komodu? Je v skrini dostatok miesta alebo treba zariadiť ďalší priestor?

Prvým a najdôležitejším krokom pri zariaďovaní malého priestoru je predovšetkým inšpirovať sa projektmi iných ľudí. To nám umožní nájsť taký, ktorý bude vyhovovať veľkosti našej detskej izby, jej štruktúre a prípadne ďalším prekážkam (napr. šikmé plochy).

Nezabudnite, že malé priestory potrebujú dobrú organizáciumusia byť nielen útulné, ale aj funkčné pre dieťa – musia mať dobre navrhnutý systém na ukladanie vecí. Je potrebné zohľadniť všetky potreby dieťaťa, aby sa jeho priestor stal miestom odpočinku a zónou, ktorá podnecuje kreativitu.

Jedinečná detská izba

Existuje množstvo nápadov pre chlapčenské spálne! Zvážte tematickú miestnosť, umiestnite do nej inšpiratívne grafiky, vymaľujte ju výraznými farbami alebo ju doplňte nevšednými vzormi. Jedna vec je istá, rodičia sa budú musieť prispôsobiť rôznym požiadavkám a meniacemu sa vkusu svojho dieťaťa!

Čtěte rovněž: